kalkulere med akkord

Kalkulere med akkord? Har du husket dette?

Det er ingen hemmelighet at det både kan være utfordrende og tidkrevende å kalkulere et anbud. Det er mange faktorer å ta hensyn til og små feilsteg kan få store konsekvenser. Vi får ofte spørsmål fra våre kunder rundt akkordtariff i forbindelse med kalkulasjon. Hva må man ta hensyn til? Hvordan sørge for et godt kalkulasjonsgrunnlag? 

Mats Felix Walschaerts

Mats Felix Walschaerts, teamleder for systemkonsulenter i Cordel Norge gir deg her noen av sine beste tips når det kommer til kalkulasjon med akkord, og en nyttig sjekkliste over punkter som er viktig å huske og ta hensyn til.  

Hvorfor kalkulere med akkord?

Fordelen med å kalkulere med akkord er at man har gitte satser og rammer. Snittet for hvor lang tid man burde beregne er gitt og man slipper å synse. Ulike fagområder har ulike akkorder – det er her viktig at man tar hensyn til akkorden som gjelder for sitt fagområde og bruker korrekt generelt tillegg, sier Walschaerts, og legger til:  Det viktigste når det kommer til akkordtariff i forbindelse med kalkulasjon er å bygge opp gode faktorer og et godt kalkulasjonsgrunnlag, slik at man får en forsvarlig inntjening, sier Walschaerts 

Vær tro mot selvkosten din

Det viktigste du kan gjøre når du skal kalkulere er å komme frem til din egen selvkost – vær tro mot selvkosten din! Juster heller påslaget for hvor du må være for å få jobben gjort. Har du selvkosten tilnærmet riktig så vil du få et mer realistisk bilde på hva du kan legge på av påslag og hva du kan sitte igjen med av fortjeneste, fortsetter Walschaerts 

Kostnader forbundet med tid

Walchaerts forteller at man ofte ryker på timer i håndverkbransjen – det går med flere enn planlagt. En av grunnene for dette kan være at man ikke tar med alle kostnadene forbundet med tid, som for eksempel avstander på byggeplass, trykkprøver, dagtid etc.

Ha alltid i bakhodet at akkorden tar utgangspunkt i at verksted/lager og spise/skiftested er innenfor 30 meter, hvis ikke er det tillegg for dette. 

En annen faktor som spiller inn i anbudet ditt er den gjennomsnittlige timelønnen som er satt, det er viktig at denne er korrekt. Akkorden for elektrikere og VVS er kronebasert – har du høyere timelønn må du jobbe fortere, avslutter Walschaerts. 

Sjekkliste for anbudskalkulasjon

Oppsummert er dette noen av de viktigste punktene man må huske på i kalkulasjons-prosessen. Sjekklisten er laget med utgangspunkt i Cordel Anbudskalkulasjon 

  1. Har du gått gjennom og sett over at det er brukt riktige varelinjer, pakker og akkordkoder?
  2. Har du satt på tillegg for deler (fittingspåslag) på de varelinjene det skal på? 
  3. Har du justert akkord (justering akkord %) på de linjene dette er nødvendig? 
  4. Har du riktig generelt tillegg? 
  5. Har du satt på prosentsats for dagtid? 
  6. Har du satt på tarifftillegg for byggtype, og er den satt riktig? 
  7. Har du satt på diverse tarifftillegg, og er det valgt riktig? 
  8. Har du riktige sosiale og indirekte kostnader? 
  9. Har du lagt inn pris på skaffevarer? 
  10. Har du lagt inn pris på rundsummer som for eksempel reisekost, rigg/drift med mer? 
  11. Har du satt riktig påslag? 
  12. Har du sjekket dekningsbidrag og fortjeneste? 

 

 

Relaterte artikler