Guro ble elektriker: –Må ha litt bein i nesa

Guro Bjørge er 22 år gammel og jobber som elektriker i Seljord. Med en oppvekst i en håndverkerfamilie og tre eldre brødre, føltes valget om å gå yrkesfaglig vei naturlig for henne.

I dag stortrives hun i jobben, men selv om flere kvinner velger håndverksyrker enn før, er det fortsatt en vei å gå for å sikre likestilling i bransjen.

Gode forbilder banet vei

Guro forteller at hun aldri kunne sett seg selv i en kontorjobb eller et helsefaglig yrke. Allerede i niende klasse fikk hun prøve seg på utplassering i Dyrud Elektro, noe som vekket interessen for faget. Siden den gang har hun jobbet for å utvikle seg, og etter to og et halvt år som lærling, jobber hun nå som montør.

– Det var aldri noen tvil, sier Guro. – Jeg søkte elektro, og det føltes riktig fra starten.

Likevel var det en stor overgang å begynne på skolen. Med få jenter i klassen ble det en omveltning sosialt. Vennegjengen fra ungdomsskolen valgte andre studieretninger, og en må finne seg til rette i nytt miljøet.

– Jeg måtte være litt tøff. Det var ingen som stengte meg ute, men jeg merket at jeg var i mindretall, sier hun.

Guro fra Dyrud Elektro sitter i arbeidsbilen.
Guro jobber i Dyrud Elektro, som bruker både Cordel og søsterselskapet ELinn.

Et fysisk og sosialt krevende yrke

Som håndverker kreves det en kropp som tåler fysisk arbeid, men det er også en sosial jobb. Man må være komfortabel med å jobbe med ulike mennesker og håndtere en tone som kan være litt røffere enn i mer kvinnedominerte yrker.

– Man må tåle å høre litt upassende kommentarer, men det er sjelden rettet mot meg. Det handler mer om sjargongen på arbeidsplassen. Noen ganger har jeg fått kommentarer, men da sier jeg ifra, og så ordner det seg, sier Guro.

Hun mener at flere kvinner i bransjen er det som bidrar til å endre miljøet. Da hun begynte i sin nåværende bedrift, merket hun at stemningen ble litt annerledes.

– Det var ikke like mye guttastemning lenger. Man blir litt mer bevisst på hvordan man snakker og oppfører seg når det er en større variasjon på arbeidsplassen, forteller hun.

Noen utfordringer finnes fortsatt

Selv om hun stort sett trives godt og føler seg likestilt med kollegene sine, finnes det fortsatt utfordringer som kvinner møter i bransjen. En av dem er arbeidsklær.

– I starten fikk jeg herreklær, og det var ikke særlig behagelig. Men etter hvert fikk jeg tak i riktige klær gjennom Blåkläder. Det var en stor forbedring, sier hun.

En annen utfordring er garderobefasiliteter. På større byggeplasser i byene finnes ofte separate garderober for menn og kvinner, men på mindre steder er det ikke alltid tilfelle.

– Jeg har min egen garderobe på kontoret, men på byggeplasser finnes det ofte bare én felles garderobe. Det er en av tingene som kunne vært bedre tilrettelagt, forteller hun.

Guru fra Dyrud Elektro trekker rør.

Har tro på flere damer i bransjen

Til tross for noen utfordringer, ser Guro lyst på fremtiden. Hun har planer om å ta videreutdanning ved fagskole for å få mer kompetanse innen brannallarmkontroll, og hun er motivert for å utvikle seg videre i yrket.

Hun tror flere jenter vil finne veien til håndverksfag i årene som kommer.

– Det har skjedd mye allerede. Flere snakker om yrkesfag på en positiv måte, og det er lettere å se hva jobben innebærer gjennom sosiale medier. Mange flinke folk viser fram arbeidet sitt på TikTok, sånne ting tror jeg hjelper, sier hun.

Selv har hun ingen planer om å bli en elektriker-influencer, men hun håper å se enda flere jenter i bransjen fremover. Hennes råd til unge kvinner som vurderer å bli elektriker?

– Kjør på! Det er utrolig givende å jobbe med noe praktisk, og man ser resultatene av det man gjør. Man må ha litt bein i nesa, men jobben er verdt innsatsen.