Krav til utgående faktura og spesifikasjon på brukt materiell for håndverkere 

For håndverkere, som rørleggere, er korrekt fakturering avgjørende for å følge lovkrav og sikre at kundene forstår hva de betaler for. Dette gjelder spesielt når brukt materiell benyttes i et oppdrag. Nøyaktighet og klarhet i fakturaen kan redusere konflikter og bygge tillit. Her ser vi på de viktigste kravene til utgående fakturaer, med et ekstra fokus på når spesifikasjon av varer er nødvendig. 


En faktura fra en håndverker må inneholde: 

  • Fakturanummer og dato: Fakturaen skal ha et unikt nummer og dato for når varen eller tjenesten ble levert. 
  • Selgers opplysninger: Firmanavn, adresse og organisasjonsnummer må være tydelig, og «MVA» må være inkludert hvis du er merverdiavgiftsregistrert. 
  • Beskrivelse av tjenester og varer: En beskrivelse av tjenesten eller varen som er levert, inkludert mengde og type. Dette er spesielt viktig når det gjelder materialer, enten nye eller brukte. 
  • Pris med og uten MVA: Totalbeløpet må spesifiseres med og uten mva. 
  • Forfallsdato: En klar betalingsfrist må være oppgitt  


Når det gjelder spesifikasjon av varelinjer, avhenger dette av faktureringstypen: 

  • Fastpris-avtaler: Ved fastprisprosjekter, som et bad til 300 000 kr, er det vanlig at avdragsfakturaer ikke inneholder spesifikke varelinjer. I slike tilfeller er det avtalt en totalpris for prosjektet, og kundene ser kun terminbeløpene på fakturaene. Dette er fullt ut i tråd med praksis, og Cordel-systemet kan generere en sluttfaktura med detaljert spesifikasjon av alle varelinjer hvis ønskelig. Likevel velger de fleste å skjule disse detaljene, da sluttprisen reflekterer den avtalte summen. 
  • Fakturering etter medgått tid og materiell: I tilfeller hvor faktureringen skjer etter medgått tid eller brukt materiell, vil det alltid være nødvendig med detaljerte varelinjer som inkluderer beskrivelse og pris. Dette gir kunden full innsikt i hva de betaler for, og gir grunnlag for god kontroll og transparens. 

Viktigheten av nøyaktighet i fakturaen 
Nøyaktighet i fakturaene er avgjørende for å oppfylle lovkravene, men også for å bygge tillit med kundene. Ved fastpris-avtaler vil spesifikasjoner ofte ikke være nødvendige på avdragsfakturaene, mens i tilfeller av medgått tid er det nødvendig med detaljer. Cordel gjør det enkelt å håndtere begge scenarioer på en profesjonell måte. 

Oppsummering 
Det er ikke alltid krav om spesifikasjon på varelinjer, spesielt i tilfeller der en fastpris er avtalt. Derimot, ved fakturering etter medgått tid og materiell, må fakturaene inneholde detaljerte spesifikasjoner. Ved å følge disse retningslinjene sikrer du både samsvar med loven og bygger sterkere tillit med kundene dine.